Codzienny świeży chleb. Bez konserwantów? Chrupiący, pyszny, zdrowy? Bezglutenowy? Czy to możliwe? Tak – Wystarczy, że skorzystasz z domowego wypiekacza chleba.
Jedzenie – nowe hobby Polaków
Przez ostatnie lata znacznie wzrosła żywieniowa świadomość Polaków. Już nie tylko chcemy po prostu się najeść. Dziś zależy nam na tym, by dobrze, smacznie i przede wszystko zdrowo zjeść. Wielość programów kulinarnych w telewizjach sprawiła, że pokochaliśmy gotowanie, pieczenie. Kuchnia stała się miejscem, w którym można spędzić przyjemne chwile, a „pichcenie” stało się sposobem na odskocznię po ciężkim dniu w pracy.
Chleb? Tylko polski
Po pierwszym zachłyśnięciu się egzotycznymi kuchniami przyszła moda na powrót do źródeł. Nie jest tajemnicą, że polskim turystom wędrującym po świecie najbardziej brakuje …”naszego chleba”. - Takiego chleba jak u na nas nie ma nigdzie na świecie – można często usłyszeć i przeczytać w komentarzach na forach biur podróży.
Nic dziwnego. Według badań jednym z najprzyjemniejszych dla Polaków wspomnieniem z dzieciństwa jest zapach świeżo wypieczonego chleba.
Co zrobić, by codziennie cieszyć się świeżym chlebem?
Wiele osób pamięta jeszcze, jak ciasto wyrabiały babcie. Nie była to prosta sprawa, ale chleb smakował niesamowicie. A dziś... Dziś to można zrobić samemu. I poczęstować babcię. Jak? Prawie wszystko zrobi za nas wypiekacz do chleba, których szeroki wybór znajdziesz na stronie www.eMAG.pl
Dlaczego warto kupić wypiekacz do chleba?
Przede wszystkim zawsze będziesz mieć świeży chleb, bo tylko od Ciebie zależy, kiedy go sobie przygotujesz. Żadne święta, wolne niedziele nie pozbawią Cię świeżego pieczywa.
Świeżość pieczywa nie jest jednak główną zaletą samodzielnego wypiekania chleba. Robiąc chleb samemu doskonale kontrolujesz składniki. I wtedy także gluten przestaje być problemem.
Prosta sprawa
Korzystanie z wypiekacza chleba jest bardzo proste. Wystarczy odmierzyć składniki, umieścić je w pojemniku i wybrać odpowiedni program. To wszystko. Resztę zrobi za Ciebie maszynka. Nie ma ciężkiego przygotowywania i ugniatania ciasta. Wypiekacz sam wymiesza składniki, wygniecie ciasto, sprawi, że wyrośnie i oczywiście wypiecze chleb. Ale nie tylko. Pozwoli Ci także zrobić bułki oraz przygotować ciasto do domowej pizzy.
Moc
Im większa moc, tym oczywiście większe zużycie prądu, ale skoro zamierzasz cieszyć się własnym, świeżym chlebem, to raczej nie będziesz oglądać każdej złotówki z obu stron. Jednak warto się zastanowić nad tym, do czego potrzebny będzie Ci wypiekacz. Jeżeli jesteś singlem (singielką) i zamierzasz używać urządzenia dla siebie, nie ma większego sensu kupowanie droższego wypiekacza o największej mocy. Przyjmuje się, że dla indywidualnych praktyk wystarczy urządzenie o mocy ok. 600 – 800 W. Przy większych, rodzinnych wypiekach warto poszukać droższego urządzenia.
Mieszadło
Bardzo ważną rolę w wyrabianiu ciasta odgrywa mieszadło. W prostych modelach zamontowane jest tylko jedno, jednak przy większej ilości ciasta zacznie lepiej sprawdzają się te z dwoma. Jeżeli zamierzasz zrobić sobie bułkę, to nie musisz się nad tym zastanawiać, ale jeżeli pieczesz chleb dla kilku osób to pomyśl o „wyższym” modelu. Do tego podwójne mieszadło sprawia, że ciasto jest lepiej wyrobione, a to wpływa na jakość pieczywa.