Dlaczego warto jeść miód?

Opublikowano:
Autor:

Dlaczego warto jeść miód? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Lokalni pszczelarze byli gośćmi przedszkola w Taczanowie Drugim. Opowiadali najmłodszym, dlaczego warto jeść miód. 

Dzieci przywitały pszczelarzy krótkim programem artystycznym, w którym wcieliły się oczywiście w role pszczółek. Następnie Czesław Wojtkowiak i Tomasz Olejniczak z pleszewskiego koła pszczelarskiego opowiedzieli o tym, skąd się bierze miód, jakie są jego rodzaje i właściwości zdrowotne.

Dowiedziały się również, że nie należy zwalczać pszczół, ponieważ są one bardzo pożyteczne i nie może ich na świecie zabraknąć. W trakcie spotkania z pszczelarzami dzieci otrzymały kolorowe karty informacyjne, na których podano 10  powodów, dla których warto jeść miód. Nie zabrakło degustacji złocistego nektaru pochodzącego z pasieki Czesława Wojtkowiaka – właściciela 40 uli.

(nap)

10 powodów, dla których warto jeść miód: 

Jest smaczny. 

Wskazany przy alergiach. 

W składzie miodu dominują cukry proste - glukoza i fruktoza wchłaniane bezpośrednio do krwi.

Łagodzi nerwy. 

Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego.

Działa korzystnie na wzrok.

Jest naturalnie czysty. 

Łagodzi dolegliwości układu oddechowego.

Działa korzystnie na układ krwionośny. 

Ma właściwości wzmacniające i jest naturalnym antybiotykiem. 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE