Kampania „Pora na pomidora” i edukatorzy Fundacji „Szkoła na widelcu” dotarli dzisiaj do gimnazjum nr 3 w Pleszewie. Oczywiście wszystko działo się za sprawą nauczycielki Karoliny Domagalskiej – wielkiej propagatorce zdrowego żywienia i prowadzącej szkolne warsztaty „Kolorowa rewolucja trójki”.
W świetlicy szkolnej przygotowano warzywa, owoce, doniczki ze świeżymi przyprawami oraz najpotrzebniejsze sprzęty. Chęci i wielkiego zapału też nie brakowało. Zanim przystąpiono do właściwej pracy, edukatorzy opowiadali gimnazjalistom o walorach jarzyn, co przynosić w swojej śniadaniówce do szkoły oraz o dziennej ilości spożywania warzyw i owoców, a także o tym, że te produkty wcale nie muszą być nudne. O tym z kolei mogli się przekonać sami uczniowie podczas przygotowywania poszczególnych potraw. Pod okiem fachowców przygotowali: krem dyniowy z gruszką, pożywną sałatkę pomidorową, kolorowe kanapki, a na deser – budyń jaglany z owocami. Dzięki temu gimnazjaliści przekonali się, jaki potencjał kulinarny drzemie w rodzimych warzywach i owocach. Oczywiście nie brakowało chętnych do konsumpcji. Wszystko było przepyszne!
Na koniec uczniowie otrzymali od organizatorów akcji bidony na wodę z pojemnikiem na owoce, oraz fartuchy kuchenne z logiem akcji „Pora na pomidora”. W akcji uczestniczyli uczniowie z kl. IIIc, biorący udział w szkolnych warsztatach, a także młodsi gimnazjaliści. Część dziewcząt już zadeklarowała chęć uczestnictwa w kolejnych zajęciach kulinarnych prowadzonych przez Karolinę Domagalską.